Ugostiteljsko posluživanje
Kvaliteta usluge je nešto što gosti najčešće upamte, baš kao i prezentirana i poslužena jela i pića te doživljaj koji ih veže za određeni ugostiteljski objekt. Područje ugostiteljskog posluživanja podrazumijeva široko znanje o vrstama jela, pića i napitaka, sastojaka, načina pripremanja i serviranja te korištenog pribora i opreme. Vještine sljubljivanja jela i pića te preporuke najboljeg izbora za svakog gosta neizostavne su kod osoblja u ugostiteljskom objektu koji želi pružiti potpuni doživljaj kvalitetne usluge. Bez obzira na vrstu ugostiteljskog objekta, dobre manire, ugodan nastup i besprijekorna osobna higijena jednako su važni.
Disciplina je povezana sa sljedećim nastavnim planovima i programima ili strukovnim kurikulumima:
- Konobar
- Turističko-hotelijerski komercijalist
Obrazovni sektor u strukovnom obrazovanju
Turizam i ugostiteljstvo
Više o disciplini
Osnovni posao konobara pružanje je usluga posluživanja hrane, pića i napitaka u ugostiteljskim objektima. Pored osnovnog posla, zanimanje konobara uključuje i druge poslove vezane za posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stola i završni radovi, ispostavljanje računa i naplata usluga.
Dokumenti
ŠKOLSKA GODINA 2023./2024.
ZADATAK ZA DRŽAVNO NATJECANJE – nelektorirana verzija
TEHNIČKI OPIS – nelektorirana verzija
MODEL ZADATKA – nelektorirana verzija
IZLUČNO NATJECANJE – MODEL ZADATKA – nelektorirana verzija
IZLUČNO NATJECANJE – KOŠARICA NAMIRNICA – nelektorirana verzija
ŠKOLSKA GODINA 2022./2023.
TEHNIČKI OPIS – nelektorirana verzija
MODEL ZADATKA – nelektorirana verzija
IZLUČNO NATJECANJE – MODEL ZADATKA – nelektorirana verzija
IZLUČNO NATJECANJE – KOŠARICA NAMIRNICA – nelektorirana verzija
ŠKOLSKA GODINA 2021./2022.
ŠKOLSKA GODINA 2020./2021.
Upute za izlučna natjecanja – nelektorirana verzija
TEHNIČKI OPIS – ažurirana nelektorirana verzija
MODEL ZADATKA A model natjecanja – ažurirana nelektorirana verzija
ŠKOLSKA GODINA 2019./2020.:
MODEL ZADATKA – nelektorirana verzija
TEHNIČKI OPIS – nelektorirana verzija
ŠKOLSKA GODINA 2018./2019.
Otkrij kako se natjecati.