Arhitektonske tehnologije

Arhitektonski tehničar analizira i snima stanje zgrade u odnosu na godinu izgradnje, njenu amortizaciju, način korištenja i vijek trajanja, kako novoizgrađenih objekata tako i objekata kulturne baštine. Isto tako izrađuje nacrte i dijelove tehničke dokumentacije stambenih i jednostavnih javnih zgrada, povijesnih građevina. Arhitektonski tehničar u skladu sa Zakonom o gradnji vodi izvedbu građevinskih radova i prateće dokumentacije na gradilištu, odgovorno pristupa rješavanju tehničkih zadataka struke, energetski učinkovite gradnje, očuvanja graditeljskog nasljeđa, očuvanja zdravlja, zaštite prirode i održivog razvoja.

Arhitektonski tehničar može raditi u tvrtkama ili arhitektonskim uredima koji su registrirani za izradu projektne dokumentacije.

Poželjno je imati sposobnost prostorne percepcije (prostornog zora), zbog kreativnog načina planiranja i kreiranja kako interijera tako i eksterijera.

Disciplina je povezana sa sljedećim nastavnim planovima i programima ili strukovnim kurikulumima:

  • Arhitektonski tehničar

Obrazovni sektor u strukovnom obrazovanju

Graditeljstvo i geodezija

Više o disciplini

Arhitektonski tehničar može raditi u tvrtkama koje su registrirane za izradu projektne dokumentacije, na otvorenim i zatvorenim gradilištima zgrada, zavodima za zaštitu spomenika, konzervatorskim zavodima te uredima za izdavanje dozvola. Mora biti informatički pismen, poznavati programe za obradu teksta, koristiti se računalnim programima za izradu nacrta, rješavati različite tehničke probleme mehanizmima logičnog razmišljanja, povezivanja i razumijevanja te imati sposobnost prostorne percepcije (prostornog zora). Također bi se trebao znati služiti primjerenim metodama za rješavanje strukovnih zadataka, razlikovati bitne odrednice građevinarstva, arhitekture i urbanizma te likovne umjetnosti, poznavati procese planiranja i organizacije u graditeljstvu, izrađivati nacrte i dijelove tehničke dokumentacije. 

Dokumenti

ŠKOLSKA GODINA 2022./2023.

VREMENIK NATJECANJA

TEHNIČKI OPIS – nelektorirana verzija

MODEL ZADATKA – nelektorirana verzija

SPECIFIČNA PRAVILA DISCIPLINE – nelektorirana verzija

ŠKOLSKA GODINA 2021./2022.

VREMENIK NATJECANJA

TEHNIČKI OPIS – nelektorirana verzija

MODEL ZADATKA – nelektorirana verzija

ŠKOLSKA GODINA 2020./2021.

VREMENIK NATJECANJA

Upute za izlučna natjecanja– nelektorirana verzija

TEHNIČKI OPIS – nelektorirana verzija

MODEL ZADATKA – nelektorirana verzija

INFRASTRUKTURNI POPIS

SPECIFIČNA PRAVILA DISCIPLINE –  nelektorirana verzija

ŠKOLSKA GODINA 2019./2020.

MODEL ZADATKA – nelektorirana verzija

TEHNIČKI OPIS – nelektorirana verzija

ŠKOLSKA GODINA 2018./2019.

WorldSkills Croatia državna natjecanja

Otkrij kako se natjecati.

Skip to content