WorldSkills Croatia 2023.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 10. do 12. svibnja 2023. godine u Zagrebu organizira Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe.

I ove godine će se oko 400 najboljih učenika strukovnih škola, uz pratnju i podršku njihovih nastavnika, natjecati u 46 strukovnih disciplina – od onih tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo, zidarstvo, pekarstvo i cvjećarstvo, pa do suvremenih disciplina poput administracije IT sustava, CNC i CAD-CAM tehnologija ili interdisciplinarne discipline poput robotike. Ove godine na natjecanju će sudjelovati i natjecatelji iz 2 nove discipline – Nutri-vita i Turistička destinacija. Sudjelovati će više od 200 strukovnih škola, u prostoru većem od 14.000 m2 tijekom tri dana natjecanja, a i u 2023-oj očekuje se više od 10 000 posjetitelja, posebice učenika iz više od 100 osnovnih škola iz cijele Hrvatske i inozemstva.

WorldSkills Croatia povezuje strukovne škole, mnogobrojne partnere i poslodavce koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Upravo je sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan od ključnih načina kako postići dugoročni cilj – povećanje zapošljivosti učenika koji su završili strukovne škole. Također, poslodavci svojim sudjelovanjem doprinose i društvenoj odgovornosti za razvoj obrazovnoga sustava.

Strukovna natjecanja prepoznata su na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini kao važan mehanizam promocije izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja. U tu svrhu Agencija koristi i sredstva više od 40 milijuna kuna vrijednog ESF-ova projekta čiji je cilj povećati privlačnost i društveni ugled strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Važnost strukovnih vještina se pokazala u izazovnim vremenima pandemije COVID-19, a i u sadašnjem vremenu i svakodnevnom životu sve više uviđamo koliko nam stručnjaci raznih profila čine život lakšim, a u određenim segmentima i uopće mogućim.

Budući da je glavna svrha WorldSkills Croatia natjecanja promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole, posjetom Državnome natjecanju WorldSkills Croatia učenici osnovnih škola i njihovi roditelji imaju priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, uvjeriti se u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama. Vjerujemo da će WorldSkills Croatia   natjecanje ostati važna karika u popularizaciji strukovnih vještina i na taj način doprinositi hrvatskom obrazovnom sustavu, gospodarstvu te, u konačnici, kvaliteti života u Hrvatskoj.

Sadržaj

Naša priča

Rezultati

Fotografije

Videa

Dokumenti

Naša priča

Fotografije

 

Fotografije ovog događanja bit će dostupne preko online servisa Flickr.

Skip to content