WorldSkills Croatia 2023.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 10. do 12. svibnja 2023. godine u Zagrebu organizira Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe.

I ove godine će se oko 400 najboljih učenika strukovnih škola, uz pratnju i podršku njihovih nastavnika, natjecati u 46 strukovnih disciplina – od onih tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo, zidarstvo, pekarstvo i cvjećarstvo, pa do suvremenih disciplina poput administracije IT sustava, CNC i CAD-CAM tehnologija ili interdisciplinarne discipline poput robotike. Ove godine na natjecanju će sudjelovati i natjecatelji iz 2 nove discipline – Nutri-vita i Turistička destinacija. Sudjelovati će više od 200 strukovnih škola, u prostoru većem od 14.000 m2 tijekom tri dana natjecanja, a i u 2023-oj očekuje se više tisuća posjetitelja, posebice učenika iz više od 100 osnovnih škola iz cijele Hrvatske i inozemstva.

WorldSkills Croatia povezuje strukovne škole, mnogobrojne partnere i poslodavce koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Upravo je sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan od ključnih načina kako postići dugoročni cilj – povećanje zapošljivosti učenika koji su završili strukovne škole. Također, poslodavci svojim sudjelovanjem doprinose i društvenoj odgovornosti za razvoj obrazovnoga sustava.

Strukovna natjecanja prepoznata su na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini kao važan mehanizam promocije izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja. U tu svrhu Agencija koristi i sredstva više od 40 milijuna kuna vrijednog ESF-ova projekta čiji je cilj povećati privlačnost i društveni ugled strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Važnost strukovnih vještina se pokazala u izazovnim vremenima pandemije COVID-19, a i u sadašnjem vremenu i svakodnevnom životu sve više uviđamo koliko nam stručnjaci raznih profila čine život lakšim, a u određenim segmentima i uopće mogućim.

Budući da je glavna svrha WorldSkills Croatia natjecanja promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole, posjetom Državnome natjecanju WorldSkills Croatia učenici osnovnih škola i njihovi roditelji imaju priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, uvjeriti se u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama. Vjerujemo da će WorldSkills Croatia   natjecanje ostati važna karika u popularizaciji strukovnih vještina i na taj način doprinositi hrvatskom obrazovnom sustavu, gospodarstvu te, u konačnici, kvaliteti života u Hrvatskoj.

Sadržaj

Naša priča

Rezultati

Fotografije

Video

Dokumenti

Naša priča

Rezultati

Fotografije

Fotografije ovog događanja dostupne su preko online servisa Flickr.

Video

Svi video zapisi ovog događanja bit će dostupni na YouTube kanalu Worldskills Croatia

Dokumenti

Medijske objave

Najava događanja

Skip to content