Posjet predstavnika ASOO-a državnom strukovnom natjecanju u Švicarskoj SwissSkills 2022

Predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih posjetili su švicarsko državno natjecanje u strukovnim vještinama SwissSkills 2022 koje je održano u Bernu od 7. do 11. 9. 2022. Predstavljeno je 150 vještina/zanimanja, od kojih je 85 natjecateljskih vještina u kojima je sudjelovalo 1150 natjecatelja, a ostalih 65 vještina/zanimanja je predstavljeno u formi demonstracijskih disciplina i nisu bile natjecateljskog karaktera. Dugogodišnja tradicija održavanja SwissSkills natjecanja je rezultirala visokim standardom u organizaciji natjecanja, velikim interesom posjetitelja (120.000 posjetitelja) od kojih su mnogi učenici osnovnih škola koji su pred izborom budućeg zanimanja, značajnom potporom sponzora, švicarskog obrazovnog sustava (na razini konfederacije i kantona) i poduzetnika.

Istovremeno s održavanjem SwissSkills 2022, na samoj lokaciji natjecanja (BERNEXPO) održano je i prvo u nizu natjecanja u sklopu WorldSkills Competition 2022 Special Edition u disciplini Prototype Modelling.

Ovo studijsko putovanje je dalo uvid u nove mogućnosti za unaprjeđenje i daljnji razvoj Državnog natjecanja učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia. Vjerujemo da su određene organizacijske prakse SwissSkills natjecanja primjenjive u hrvatskom modelu strukovnih natjecanja. Švicarska je, kao i u mnogim drugim oblastima, postavila visoki standard koji je, na dugoročnoj osnovi, cilj kojem je vrijedno težiti.

 

Skip to content