18 veljača 2020

Kućne instalacije

Vodoinstalaterov posao je popravak, izrada i montiranje elemenata, instalacija i uređaja koji omogućavaju siguran dotok vode od glavnog voda do trošila. Vodoinstalater radi u radionici na izradi i pripremi elemenata instalacija i uređaja za ugradnju (rezanje i savijanje cijevi, narezivanje navoja na cijevima, brtvljenje spojeva u različitim uvjetima, popravak slavina i mjernih uređaja). Obavlja pripremne radove na objektu za izvođenje vodovodnih instalacija (obilježavanje putova za postavljanje cijevi, izvedba uređaja izvan zgrade do glavnog voda, uređaja u zgradi, te svih vodovodnih i odvodnih instalacija na objektu u prostorijama različitih namjena – kuhinja, kupaonica, WC itd.), poslove montaže i priključivanja sustava za pripremu tople vode, solarnih sustava, dezinfekcije mreže i spajanja cjevovoda za odvod otpadne vode.

Instalater kućnih instalacija izrađuje, montira, održava, nadzire rad i servisira vodovodne i plinske sustave, te sustave za grijanje, hlađenje i klimatizaciju. Osnovni poslovi se odnose na izradu i montažu elemenata i uređaja za sustav vodovodnih i plinskih instalacija te postavljanja, održavanja i popravljanja toplinskih uređaja, uređaja za klimatizaciju i rashladnih uređaja. Strojno ili ručno obrađuje cijevi, limove i metalne ili plastične profile, instalira i provjerava električne sklopove i komponente za postupke regulacije te instalira solarne uređaje za toplu vodu. Zadužen je i za obavljanje pripremnih radova na objektu za izvođenje vodovodnih, odnosno plinskih instalacija.

Instalateri grijanja i klimatizacije obavljaju poslove postavljanja, kontrole, održavanja i popravljanja toplinskih uređaja, uređaja za klimatizaciju i rashladnih uređaja. Instalateri grijanja montiraju centralno, plinsko i električno grijanje. U radu slijede nacrte i ostale specifikacije. Prije instalacije obavljaju pripremne poslove kao što su rezanje, savijanje i spajanje metalnih cijevi. Izrađuju držače, prirubnice i oslonce, montiraju cjelokupni sustav i ispituju njegov rad. Instalateri hlađenja i klimatizacije montiraju klimatizacijske sustave i sustave hlađenja. Tijekom rada slijede nacrte i specifikacije o tome kako instalirati motore, termostate, svjećice, kompresore i ostale električne i elektronske komponente.

ŠKOLSKA GODINA 2019./2020.

Infrastrukturni popis za državno natjecanje

MODEL ZADATKA - nelektorirana verzija

TEHNIČKI OPIS - nelektorirana verzija

Izlučno natjecanje

Model zadatka za međužupanijsko natjecanjenelektorirana verzija

 

ŠKOLSKA GODINA 2018./2019.

TEHNIČKI OPIS

MODEL ZADATKA